Alcoholverslaving

Een van de meest voorkomende verslaving is alcoholverslaving. Naar schatting kampt 10% van de volwassen Nederlanders momenteel met alcoholproblemen. Het grootste probleem bij alcoholverslaving is de maatschappelijke acceptatie ervan. Wanneer je in sociaal gezelschap, bijvoorbeeld op een feestje, geen alcohol drinkt, wordt al snel de vraag gesteld ‘waarom je niet drinkt’. Alcohol wordt als een heel normaal genotmiddel gezien, terwijl alcohol voor veel mensen een groter probleem vormt dan op het eerste gezicht gedacht wordt.

Het verschil tussen ‘sociaal drinken’ en ‘overmatig drinken’ is namelijk moeilijk te stellen voor de omgeving, maar ook voor jezelf. Een verslaving kan een sluipende ziekte worden die zich langzamerhand verergerd, zonder dat je daar controle over hebt.

Met matig alcoholgebruik is niets mis. Het werkt ontspannend en kan zorgen voor een betere stemming. Zolang het beperkt blijft tot een aantal glazen per week kan het voor je gezondheid niet zoveel kwaad. Wanneer je echter geen dag meer zonder kan en zowel lichamelijk als geestelijk alcohol nódig hebt, kan er sprake zijn van een alcoholverslaving.