Hypochondrie

Officieel valt hypochondrie niet onder de angststoornissen. Omdat er wel degelijk sprake is van een zeer hoge angst zonder dat daar een directe aanleiding voor is, zullen we deze hier toch bespreken. Hypochondrie is letterlijk ‘ziektevrees’. Mensen met hypochondrie ervaren constant de angst dat ze een ernstige ziekte hebben, ondanks dat dit door onderzoek wordt uitgesloten. Ze hebben een preoccupatie met deze ernstige ziekte(s), die gebaseerd is op een onjuiste interpretatie van lichamelijke klachten. Wanneer ze wel zijn gediagnosticeerd met een (lichte) ziekte, wordt deze als ernstiger geïnterpreteerd dan dat het daadwerkelijk is. Veelvoorkomende ziektes waar mensen met hypochondrie bang voor zijn, zijn:

 

  • hartklachten (wanneer hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst worden gevoeld)
  • hersenbloeding of kanker (wanneer duizeligheid en/of vreemde ijle gevoelens in het hoofd worden gevoeld)
  • buik of maagziekte of kanker (wanneer misselijkheid met soms braken wordt gevoeld)
  • verlamming of zenuwziekte (wanneer vreemde tintelingen of verdovende gevoelens in de benen of elders worden gevoeld).

Het gevolg van de angst is dat de persoon gepreoccupeerd raakt met het lichaamsdeel waarvan zij denken dat ze daar een ernstige ziekte hebben. Dit kan er echter voor zorgen dat de lichamelijke sensaties die ze daar voelen juist toenemen. Wanneer je bijvoorbeeld constant op je hoofd voelt of daar een rare bobbel zit, zal deze misschien wel vanzelf ontstaan door het vele aanraken. Op die manier lokken ze zelf onregelmatigheden in het lichaam uit, waardoor de angst weer toeneemt.

Personen met hypochondrie blijven angstig, ondanks dat ze vele malen gerust gesteld zijn door een arts. Sommige mensen durven helemaal niet naar een arts, uit angst dat hun vermoeden waarheid blijkt. Anderen brengen wekelijks een bezoek aan de huisarts, waarna ze slechts voor een beperkte tijd gerust gesteld zijn. Via veelvuldig onderzoek proberen ze koste wat kost bewijs te krijgen voor een ernstige ziekte. Zij geloven dat zij de ernstige ziekte hebben, maar dat de arts hier simpelweg niet genoeg onderzoek voor heeft gedaan.