Nicotineverslaving

Nicotineverslaving is wereldwijd het meest voorkomende en meest gebruikte genotsmiddel. Het is maatschappelijk geaccepteerd, hoewel iedereen zich bewust is van de gevaren voor de volksgezondheid. Longproblemen, hartproblemen, dichtslippende aderen, grotere kans op kanker en ga zo maar door. De overheid probeert het aantal rookverslaafden met alle macht te verminderen, door bijvoorbeeld stickers op sigarettenpakjes te plakken die waarschuwen voor de gevaren en een rookverbod in te stellen voor alle openbare plaatsen en zelfs cafetaria’s. Waarom zijn er dan toch nog zoveel nicotineverslaafden?

Vroeger was men zich niet bewust van de gevaren van roken. Een groot deel van de oudere generatie rookt dan ook, roken was in die tijd immers normaal. Nu we erachter zijn wat de gevaren van roken zijn, blijkt het erg moeilijk om zomaar te stoppen. De jeugd begint steeds vroeger met roken omdat het als ‘stoer’ wordt gezien. Het grote probleem lijkt te zitten in het stoppen. Wanneer we een sigaret opsteken zorgt de nicotine binnen enkele seconden voor het vrijkomen van de stoffen dopamine en noradrenaline in de hersenen.

Deze stoffen zorgen voor het rookgenot en hebben een stimulerende werking. Nicotine wordt echter zeer snel afgebroken, waardoor het effect al snel verdwijnt. Het lichaam zal het effect gaan ‘missen’, wat vertaald wordt als het ‘zin hebben in een sigaret’. Bij elke sigaret die je opsteekt zal je lichaam het fijne effect sneller gaan missen, waardoor je uiteindelijk niet meer zonder kan. Zo gaat nicotine een belangrijke rol in je leven spelen.