Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS)

Mensen kunnen soms traumatische dingen meemaken in hun leven, zoals mishandeling, gijzeling, verkrachting, oorlog of een brand. Naar aanleiding van deze gebeurtenis kunnen klachten ontstaan. Slaapproblemen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, interesseverlies, verminderde emotionele uiting en geheugenproblemen zijn daar voorbeelden van. Gedachtes en herinneringen aan het trauma zijn erg naar, waardoor je deze zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dat doe je door er niet aan te denken of door bepaalde situaties die je aan het trauma herinneren te vermijden.


Zeer onprettige, pijnlijke en levensbedreigende gebeurtenissen vergeten we echter niet zomaar. Ze roepen zeer heftige gevoelens op wanneer we eraan herinnerd worden. Het kan zo zijn dat herinneringen aan het trauma plots op komen, zonder dat je daar controle over hebt. Dit noemt men herbelevingen. Op een willekeurig moment van de dag komt de herinnering weer terug, samen met alle sensaties die er destijds bij aanwezig waren. Het speelt zich als het ware als een film af in je gedachtes, alsof je het opnieuw beleeft.De angst, die je op het moment van het trauma hebt ervaren, komt op die momenten in volle hevigheid terug, net zoals de beelden, geluiden, geuren en mogelijks zelfs smaken.


Je kunt last hebben van nachtmerries over het trauma, die zó echt lijken dat je achteraf moeite hebt om je te realiseren dat het maar een droom was. De herbelevingen aan het trauma zijn erg angstaanjagend en het constant herinnerd worden aan een nare ervaring kan veel stress veroorzaken. Wanneer de klachten niet langer duren dan drie maanden, is er sprake van een acute stressstoornis. Duurt het langer, dan spreekt men van een posttraumatische stressstoornis.