Seksuele problemen
Iedereen ervaart in zijn leven wel eens seksuele problemen, dat is heel normaal. Gedurende een stressvolle periode bijvoorbeeld heb je minder zin in seks. Of wanneer het even wat minder gaat binnen de relatie, heb je moeite om opgewonden te raken. Als het gedurende langere tijd niet lukt om ontspannen van seksualiteit te genieten kunnen er echter verschillende problemen ontstaan.
Daarnaast gaan heel veel psychische problemen gepaard met seksuele problemen. Wanneer het psychisch niet helemaal goed met je gaat, kan het een van de eerste gebieden zijn waar je verandering in merkt. Ook kunnen mensen om verschillende redenen een langdurig of aanhoudend seksueel probleem hebben, zonder dat daar psychische problemen aan ten grondslag aan liggen. Overigens hebben psychische factoren natuurlijk altijd invloed op de beleving van seks. De belangrijkste oorzaken van seksuele problemen zijn:
- Angsten en remmingen
- Lichamelijke problemen
- Negatieve ervaringen
- Gebrek aan vaardigheden
- Relatieproblemen
- Normen en waarden
Er worden verschillende seksuele problemen onderscheiden binnen de psychologie. Voor mannen en vrouwen zijn de specifieke seksuele problemen verschillend, maar de categorieën waarin de seksuele problemen vallen, zijn voor mannen en vrouwen gelijk:
Problemen met seksueel verlangen
Problemen met seksueel verlangen wil zeggen geen zin of geen interesse meer hebben in seks. Problemen kunnen ook ontstaan wanneer er tussen jou en je partner een verschil is in seksueel verlangen. Een vaak gehoord probleem is dat de man meer verlangen heeft naar seks dan de vrouw. Wanneer jullie niet tot een compromis kunnen komen, kan dat een probleem worden. Het kan zo zijn dat één van jullie seks gaat vermijden of er niet meer van kan genieten. Uiteindelijk kan het zelfs uitmonden in seksuele aversie: een afkeer van (alle) seksuele activiteiten.
Problemen met seksuele opwinding
Problemen met seksuele opwinding kan een tijdelijk probleem zijn, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van veel stress. Het kan echter ook zijn dat je al vanaf het begin van je seksueel actieve leven problemen hebt met opgewonden raken. Dat kan zijn omdat je niet goed weet wat lekker is of omdat je angst of afkeer ervaart bij seks. Daarnaast kan het in een langdurige relatie lastig zijn om te zorgen dat het seksuele leven geen ‘sleur’ wordt. Met andere woorden: het blijkt moeilijk om het seksuele leven spannend te houden. Bij vrouwen kan er sprake zijn van een lubricatiestoornis (het niet meer voldoende vochtig worden van de vagina), bij mannen kan er sprake zijn van een erectiestoornis.
Problemen met het orgasme
Vrouwen hebben vaak problemen met het krijgen van een orgasme. Er zijn genoeg vrouwen die nog nooit in hun leven een orgasme hebben gehad. Mannen kunnen ook problemen hebben met het krijgen van een orgasme. Bij mannen uiten problemen met het orgasme zich echter vooral in de vorm van een vroegtijdige zaadlozing, wat erg frustrerend kan zijn.
Seksuele pijn-problemen
Genieten kan erg moeilijk zijn wanneer er sprake is van pijn tijdens de seks. Zowel vrouwen als mannen kunnen tijdens de seks pijn ervaren. Mannen kunnen een stekende pijn voelen tijdens de penetratie of de zaadlozing. Vrouwen kunnen pijn voelen wanneer bijvoorbeeld de penis van de man te lang of te breed is ten opzichte van de vagina. Soms kan het zo zijn dat de vrouw helemaal geen penetratie toelaat en het inbrengen van een tampon al pijnlijk is. Dan is er sprake van vaginisme.
Naast de bovenstaande indelingen kunnen de problemen wel of niet ‘situatief’ zijn. Dat wil zeggen dat de problemen zich alleen in een bepaalde situatie kunnen voordoen, bijvoorbeeld alleen bij seks met je partner en niet bij zelfbevrediging. Seksuele problemen kunnen primair zijn, dat wil zeggen altijd aanwezig zijn geweest, of secundair, dat wil zeggen later ontstaan. Na negatieve ervaringen kan het zijn dat er sindsdien seksuele problemen zijn, terwijl er daarvoor nooit problemen zijn geweest. Ook kunnen psychische problemen ‘zomaar’ ontstaan, bijvoorbeeld omdat het seksleven weinig afwisselend is en saai wordt.
Seks is eigenlijk een manier van communicatie tussen twee personen, zowel verbaal als non-verbaal. Je gaat een verbintenis met elkaar aan, waarbij vertrouwen een van de belangrijkste dingen is. Je geeft jezelf immers letterlijk bloot aan de ander en stelt je op die manier erg kwetsbaar op. Het is niet zo gek dat er zich binnen deze verbintenis veel problemen voor kunnen doen. Vaak zijn dat problemen waar we ons al snel voor schamen, waardoor het moeilijk is om erover te praten met je partner of met een therapeut. Seksuele problemen kunnen op die manier uitmonden in relatieproblemen. Veel mensen blijven lang met deze problemen lopen. Dat is erg jammer, omdat begeleiding van een professionele therapeut vaak een waardevolle aanvulling kan geven.