Sociale Fobie
Iedereen is wel eens verlegen in gezelschap van andere mensen, daar is niets vreemds aan. Sommige mensen zijn echter méér dan alleen verlegen. Zij voelen zich angstig voor een sociale situatie, terwijl deze in werkelijkheid helemaal niet zo bedreigend is. Ze zijn bijvoorbeeld doodsbang om een telefoontje te plegen. Wanneer de angst voor sociale situaties zo groot is dat het dagelijks leven daardoor belemmerd wordt, is er sprake van een sociale angststoornis, oftewel sociale fobie.
Mensen met een sociale fobie ervaren angst in verschillende sociale situaties in het dagelijks leven. Voorbeelden daarvan zijn een praatje maken, spreken in het openbaar, telefoneren, eten of drinken in gezelschap, een vergadering bijwonen of naar een feestje gaan. Ze ervaren de angst om door anderen bekeken te worden of in het openbaar af te gaan, of ze zijn bang dat anderen zien dat ze blozen of zweten.
De reden waarom ze bang zijn voor sociale situaties is omdat ze bang zijn dat ze gekritiseerd, negatief beoordeeld of vernederd zullen worden door anderen. Sensaties die daar bij komen kijken zijn blozen, trillen, zweten, misselijkheid en hartkloppingen. Er zijn veel gedachtes die bij de angst een rol spelen, zoals: “ik ben niets waard”, “iedereen vindt mij lelijk”, “ze zullen me uitlachen” en “iedereen kijkt naar mij”.
De gevreesde situaties worden zoveel mogelijk vermeden, of doorstaan met veel angst. Mensen met een sociale fobie hebben vaak weinig sociale contacten en hebben moeite met het vinden van een partner. Relatief vaak maken ze hun opleiding niet af en lopen ook op het werk tegen hun problemen aan.